KLINIK TAKAFUL ~ FREE !

jangan jadi seperti ini ; mempunyai 3 polisi insurans ; tapi .....'TIADA PERLINDUNGAN'

Sepanjang lebih 10 tahun saya dalam industri Insurans / Takaful ~ banyak kes saya jumpa prospek pelanggan / bakal pelanggan / pelanggan saya sendiri yang TIDAK TAHU PERLINDUNGAN APA YANG TELAH DI AMBIL dari pelan takaful / insurans yang telah di langgan sebelum ini. Main ambil je kan…. janji agen kata A, A lah…. faham hanya sekejap sahaja…. pastu bayar je….. sampai masa tidak tahu apa pelan yang sebenarnya yang telah di langgan.

Menyedari tentang permasalahan ini, saya ingin TAWARKAN kepada anda servis PERCUMA saya dikenali dengan ‘KLINIK TAKAFUL’ 

Apa itu KLINIK TAKAFUL?

Klinik Takaful – adalah satu servis yang saya berikan secara PERCUMA untuk ‘periksa TAHAP KESIHATAN pelan perlindungan  insurans / takaful yang anda langgan selama ini’. Adakah polisi yang anda ada sekarang SIHAT SEPENUH nya? Adakah anda terlebih bayar insurans / takaful anda? Atau mungkin anda ambil perlindungan yang tidak perlu selama ini? Atau mungkin perlindungan yang sama dari 3 polisi dari syarikat berbeza? 

Saya akan berikan ringkasan SEMUA PERLINDUNGAN, APA PELAN YANG ANDA AMBIL, APA YANG COVER APA YANG TAK COVER & SEMUA YANG BERKAITAN APA YANG TELAH ANDA AMBIL….

dan yang BESTNYA… SECARA PERCUMA…FREE JE TANPA SEBARANG CAJ 

FAQ Klinik Takaful

SIAPA YANG BOLEH MENDAPATKAN SERVIS KLINIK TAKAFUL INI?
Semua anda di luar sana boleh dapatkan servis PERCUMA ini. Servis ini adalah niat saya untuk menolong anda ‘memeriksa tahap kesihatan’ polisi INSURANS / TAKAFUL yang anda ada selama ini 🙂


INSURANS / TAKAFUL YANG SAYA LANGGAN ADALAH BUKAN DARI AIA / AIA PUBLIC TAKAFUL? BOLEHKAH SAYA DAPATKAN SERVIS KLINIK TAKAFUL INI?
Boleh. InshaAllah saya akan berikan khidmat nasihat berdasarkan Pelan Insurans / Takaful yang telah anda langgan tidak kira dari syarikat insurans / takaful mana yang anda melanggan polisi anda.
 

KENAPA SAYA PERLU REVIEW / DAPATKAN KHIDMAT KLINIK TAKAFUL PERCUMA INI?
Dari pengalaman saya lebih 10 tahun dalam industri, ramai pelanggan yang terlebih bayar (over paid) premium tapi perlindungan yang diperolehi amat tidak sepadan dengan apa yang telah di bayar setiap bulan.
Ada jugak yang ambil perlindungan ‘bertindih’ yang tidak perlu – contohnya Perlindungan Penyakit Kritikal yang ‘sama’ untuk 2 polisi berbeza. Ada yang rasa Pelan yang di ambil adalah Plan Savings – padahal tak sampai 10% dari premium yang di bayar merupakan simpanan. Banyak lagi contoh lain yang di hadapi pelanggan di luar sana. 
 

APA KEBAIKKAN YANG SAYA BOLEH PEROLEHI ?

i. Kemungkinan anda boleh berjimat ratusan ringgit setahun jika review polisi sedia ada anda. Contoh satu kes : client saya. Seorang doktor. Selepas review lebih 18 polisi beliau dan keluarga – saya dapat jimat bayaran premium beliau lebih RM500 ringgit sebulan (RM6000 setahun) untuk benefit yang 20% lagi baik dari perlindungan sedia ada.

 

ii. Anda akan lebih jelas apa pelan perlindungan yang anda ambil. Cukup ke atau tidak? Tiada lagi perlindungan yang sama untuk bayaran berbeza (tentunya merugikan anda….). Pelan apa yang anda langgan – investment link ke, stand alone ke, term produk, endowment produk dll.

iii. Saya letakkan ringkasan semua perlindungan anda dalam satu kertas. Ringkas dan lebih mudah faham. Anda lebih faham apa perlindungan yang anda ada.

 

iv. Yang pentingnya – IANYA PERCUMA. Anda tidak perlu bayar apa-apa untuk servis ini. Anda lebih faham apa perlindungan anda ambil dan ianya PERCUMA.

v. Ringkasan perlindungan yang saya sediakan adalah seperti di bawah

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PERKHIDMATAN KLINIK TAKAFUL INI?
Cara yang paling cepat untuk mendapatkan respond saya adalah hubungi saya melalui WhatsApp. Klik sini untuk WhatsApps saya / atau klik icon di bawah ini. IANYA ADALAH PERCUMA! 

Atau boleh email saya di 
mohag73.aia@gmail.com 

WhatsApp saya untuk maklumat lanjut...

sila lawat juga...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *